

“Als je een witte radiator zoekt, wil je geen zwarte”

“Als je een witte radiator zoekt, wil je geen zwarte”

De zoekmachine is het meest converterende onderdeel van de TU-website. Hoe beter de zoekmachine, hoe meer verkoop. Een klant die niet vindt wat hij zoekt, gaat naar de concurrent. Er stond dus best wat op het spel toen Marketing & E-business begon met het ontwikkelen van een nieuwe zoekmachine. Met Verkoop in het altijd kritische testpanel is het gelukt.
JanJaap Veerman is één van de drie commercieel specialisten in Zwolle die heeft meegetest aan de nieuwe zoekmachine. Hij is ‘positief kritisch’ over het product dat er nu staat. Mineke Vrijenhoek, die vanuit Marketing & E-business het project leidde, begrijpt dat. “Een zoekmachine is nooit af.”
Hoe is de zoekmachine tot stand gekomen?
Mineke: “Eerst hebben we onderzoek gedaan onder klanten en daarmee hebben we de gebruikersinterface ontwikkeld. Daarna heeft IT de nieuwe zoekalgoritmes gebouwd. Ze hebben geprobeerd precies dezelfde zoekresultaten te krijgen als met de oude zoekmachine. Later zijn we daarvan afgestapt. We wilden de zoekresultaten niet meer laten sorteren op populariteit, maar op relevantie. Alleen dan kun je blijven verbeteren.”
Wat is er veranderd?
JanJaap: “We zijn allemaal gewend om op een bepaalde manier te zoeken. Klanten ook. Die oude manier van zoeken moeten we loslaten. We moeten een andere manier van zoeken aanleren, zodat we betere zoekresultaten krijgen. Als je de zoekterm invult en je hebt minder dan een seconde geduld, dan krijg je verschillende categorieën om uit te kiezen. Als je de juiste aanklikt krijg je veel relevantere zoekresultaten. Dat werkt prima.”
"Zoekresultaten niet meer laten sorteren op populariteit, maar op relevantie. Alleen dan kun je blijven verbeteren.”

Maar je bent ook kritisch, zei je
JanJaap: “Ja, het staat en valt met de data die erachter zit. Die is nog niet altijd goed. Als ik een witte radiator zoek wil ik geen zwarte radiator als zoekresultaat krijgen. Dat gebeurt nu soms nog wel.”
Mineke: “We kijken samen met Product Informatie Management (PIM) voortdurend hoe we die data kunnen opschonen en verbeteren. Er zit voor Verkoop een feedback-knop op de site waar ze dit soort fouten kunnen doorgeven. Ze kunnen er ook klachten indienen over de zoekmachine. Dat worden er steeds minder.”
Hoe was Verkoop betrokken bij de ontwikkeling?
Mineke: “De user interface hebben we eerst getest op Verkoopkantoor Nieuwegein. De feedback die we daar kregen heeft echt geholpen om de interface beter te maken. Het was de eerste keer dat we Verkoop op die manier betrokken in een project. Robert Sjoerds is het hele land door geweest en dat doet hij nog steeds. Hij is onze ambassadeur bij Verkoop en andersom.”
JanJaap: “Toen de eerste versie af was kregen we een link om te testen. In Zwolle zijn we er met zijn drieën mee gaan spelen. Toen kwamen we bijvoorbeeld erachter dat als je op toiletpot zoekt je potschroeven bovenaan krijgt. Dat komt omdat de zoekmachine toch nog vaak sorteert op de populariteit van het product. Zo’n bevinding geven we dan door.”
Wat gebeurt er met die bevindingen?
Mineke: “PIM is bezig om voor alle hoofdproducten in te voeren welke bijproducten erbij horen. Zodat, als je een toiletpot zoekt, de schroeven als bijproduct worden getoond. Daarnaast gaan we zorgen dat je resultaten kunt sorteren op zowel populariteit als relevantie. Een zoekmachine is nooit af, het kan altijd beter.”
JanJaap: “Wij als Verkoop hebben een hele wensenlijst. We blijven alles doorgeven. Tegelijkertijd moeten wij ons als gebruikers natuurlijk ook aanpassen. Niet de oude trucjes blijven gebruiken, maar zoektermen invullen zoals ze bedoeld zijn. Dus de data kan beter en ons zoekgedrag kan beter. Maar het is een prachtige zoekmachine, echt waar.”

Een zoekmachine is nooit af, het kan altijd beter.
Een zoekmachine is nooit af, het kan altijd beter.