Clean 2 Antarctica


2018 was het jaar van de waarheid voor Clean2Antarctica. Een jaar van voorbereiden, testritten in IJsland en aanpassen van het voertuig. Om uiteindelijk op reis te gaan.

Eind november 2018 zetten Edwin en Liesbeth ter Velde voet aan wal op het continent Antarctica. Of beter: wiel aan wal. Met de Solar Voyager – gebouwd van afvalplastic en volledig rijdend op zonne-energie – beginnen ze aan hun barre tocht. Eindbestemming: de Geografische Zuidpool. Doel: laten zien dat afval niet bestaat maar dat het een waardevolle grondstof is! Beleef hun tocht nog één keer mee in foto en video.

C2A
het jaar in vogelvlucht

MAART

Het team is voor een tweede serie tests op IJsland. In de bergen bij Reykjavik testen ze zaken als: houdt de Solar Voyager het in de sneeuw? Blijft de watermaker het doen? Werkt de boordcomputer? Functioneert de satelliettelefoon voor contact met het Mission Control Center?

MEI

Wavin, Nefit en Grundfos sluiten zich, naast Technische Unie, Philips, Draka en ABB ook aan als partner van Clean2Antarctica.

JUNI

De Solar Voyager mag dan functioneren in de sneeuw, maar rijdt hij ook goed over hobbelig terrein? Om dat te testen laten Edwin en Liesbeth het voertuig deze zomer en paar keer uit langs de duinen van IJmuiden.

AUGUSTUS

Tallship De Morgenster vertrekt uit Amsterdam voor haar eerste van drie tochten. Aan boord studenten die, onder de noemer Quest for Change, nadenken over duurzame oplossingen. Deze eerste tocht staat in het teken van de chemische industrie.

NOVEMBER

De Solar Voyager is per vrachtschip onderweg naar het zuiden. Ook Edwin, Liesbeth en het volgteam reizen naar het zuidelijkste punt van Argentinië. Vanaf daar vliegen ze eind november, mét de Solar Voyager in het vrachtruim, naar de Zuidpool waar ze landen op de Union Glacier. Daar zorgt een klein incident voor enige vertraging – bij het uitladen van de Solar Voyager blijken twee ringen niet bevestigd waardoor een wiel losraakt. Maar dan komt het bericht: we rijden!

DECEMBER

De ene na de andere prachtige foto of video bereikt ons vanaf Antarctica. Het team trotseert poolwind, sneeuwvlagen, extreme sneeuw, donkerte en vooral kou. Gelukkig schijnt de zon ook af en toe. De Geografische Zuidpool bereiken ze niet door het extreem barre weer. Maar de doelstelling – een maand overleven op duurzame energie én laten zien dat afval niet bestaat – is bereikt.

JANUARI 2019

Het team landt veilig op Schiphol. Daarmee is Clean2Antarctica nog niet afgelopen. Tallship De Morgenster begint eind januari aan haar terugtocht van Sint-Maarten naar Nederland. Een verse groep studenten denkt tijdens de tocht na over een vraagstuk uit de installatie-branche, speciaal voor Technische Unie.

Zo ver
het oog reikt
stralend wit


Edwin bepaalt zijn positie, in dit witte landschap met weinig orieëntatiepunten, met de sextant.


-30°C
Als de zon
maar schijnt!


image

Kom uit je comfort zone, omarm het ongemak, ga het avontuur aan


Vanaf het Plateau van Antarctica, middenin een sneeuwstorm die al dagen duurt, blikt Edwin terug op zijn reis en vooruit naar een duurzame toekomst. Ook voor Technische Unie heeft hij een belangrijke oproep!